Diabetická dieta
Hlavní zásady stravování při diabetu:
Glukometrem kontrolujte vliv stravy na hladinu Vašeho cukru (= glykemii) - před jídlem a 1-2 h po jídle. Glukometr je možno zakoupit v každé lékárně.
Celodenní příjem sacharidů (polysacharidy - pekárenské a moučné výrobky - např. pečivo, chléb, těstoviny, rýže, knedlíky, brambory, mouka apod.) rozdělte do několika dávek za den.
Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy - mléko, jogurty, ovoce) konzumujte na svačinu. Velmi výjimečně konzumujte banány, hroznové víno, hrušky a švestky. Mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.
Slaďte nekalorickými sladidly.
Sladkosti při redukční dietě se nedoporučují. Při uspokojivé kompenzaci diabetu lze konzumovat sladkosti do 50 g/den (max. do 10% energetické spotřeby) v rámci dodržení celkové spotřeby sacharidů za den.
Omezte živočišné tuky (sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, tučné sýry, tučné jogurty), obsah tuků by měl být za den < 35 % z celkové denní energie. Omezíte tím nejen energii, ale i příjem cholesterolu. Omezte - nejlépe vylučte z jídelníčku uzeniny.
Nejezte nadbytečné množství bílkovin. U pokročilejších stadií cukrovky může velké množství bílkovin příliš zatěžovat ledviny.
Jezte dostatečné množství zeleniny, abyste měli dostatek vlákniny.
Pijte dostatečné množství nesladkých tekutin (1,5-2 l za den).
Vylučte alkohol. Má značný obsah energie a při léčbě diabetu tabletami nebo inzulinem může způsobit těžkou hypoglykemii (= nízkou hladinu cukru v krvi).
Kontrolujte obsah sacharidů a energie na obalech výrobků.
Dodržujte odstupy mezi jídly (4-6 hodin mezi hlavními jídly a svačiny 2-3 hodiny po hlavním jídle).
Mějte pravidelnou fyzickou aktivitu.
Pokud máte přiměřenou hmotnost, naučte se znát potraviny podle obsahu sacharidů. Pokud máte nadváhu, nebo jste obézní, naučte se znát rozdělení potravin i podle obsahu energie a tuků.
Dia výrobky mohou obsahovat stejné množství sacharidů a energie jako podobné výrobky "nedia". Sacharidy a energie musí být započítány do celodenního příjmu.
Předepsané léky užívejte pravidelně, nevysazujte je.
Kompenzace diabetu: Výborná Uspokojivá Neuspokojivá
Glykemie nalačno (mmol/l) 4,0 - 6,0 6,0 - 7,0 > 7,0
Glykemie po jídle (mmol/l) 5,0 - 7,5 7,5 - 9,0 > 9,0
Glykovaný hemoglobin (HbA1c) do 45 45 - 60 > 60
(ukazatel kompenzace diabetu za poslední 3 měsíce)
Verze k vytištění dokumentu Hlavní zásady stravování při diabetu
Verze k vytištění dokumentu Výběr potravin pro diabetickou dietu a rámcový jídelníček
Verze k vytištění dokumentu Péče o nohy diabetických pacientů