Diabetická dieta

Hlavní zásady stravování při diabetu:

  1. Glukometrem kontrolujte vliv stravy na hladinu Vašeho cukru (= glykemii) - před jídlem a 1-2 h po jídle. Glukometr je možno zakoupit v každé lékárně.

  2. Celodenní příjem sacharidů (polysacharidy - pekárenské a moučné výrobky - např. pečivo, chléb, těstoviny, rýže, knedlíky, brambory, mouka apod.) rozdělte do několika dávek za den.

  3. Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy - mléko, jogurty, ovoce) konzumujte na svačinu. Velmi výjimečně konzumujte banány, hroznové víno, hrušky a švestky. Mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.

  4. Slaďte nekalorickými sladidly.

  5. Sladkosti při redukční dietě se nedoporučují. Při uspokojivé kompenzaci diabetu lze konzumovat sladkosti do 50 g/den (max. do 10% energetické spotřeby) v rámci dodržení celkové spotřeby sacharidů za den.

  6. Omezte živočišné tuky (sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, tučné sýry, tučné jogurty), obsah tuků by měl být za den < 35 % z celkové denní energie. Omezíte tím nejen energii, ale i příjem cholesterolu. Omezte - nejlépe vylučte z jídelníčku uzeniny.

  7. Nejezte nadbytečné množství bílkovin. U pokročilejších stadií cukrovky může velké množství bílkovin příliš zatěžovat ledviny.

  8. Jezte dostatečné množství zeleniny, abyste měli dostatek vlákniny.

  9. Pijte dostatečné množství nesladkých tekutin (1,5-2 l za den).

  10. Vylučte alkohol. Má značný obsah energie a při léčbě diabetu tabletami nebo inzulinem může způsobit těžkou hypoglykemii (= nízkou hladinu cukru v krvi).

  11. Kontrolujte obsah sacharidů a energie na obalech výrobků.

  12. Dodržujte odstupy mezi jídly (4-6 hodin mezi hlavními jídly a svačiny 2-3 hodiny po hlavním jídle).

  13. Mějte pravidelnou fyzickou aktivitu.

  14. Pokud máte přiměřenou hmotnost, naučte se znát potraviny podle obsahu sacharidů. Pokud máte nadváhu, nebo jste obézní, naučte se znát rozdělení potravin i podle obsahu energie a tuků.

  15. Dia výrobky mohou obsahovat stejné množství sacharidů a energie jako podobné výrobky "nedia". Sacharidy a energie musí být započítány do celodenního příjmu.

  16. Předepsané léky užívejte pravidelně, nevysazujte je.


Kompenzace diabetu:                      Výborná               Uspokojivá               Neuspokojivá

Glykemie nalačno (mmol/l)               4,0 - 6,0                6,0 - 7,0                    > 7,0

Glykemie po jídle (mmol/l)                5,0 - 7,5                7,5 - 9,0                    > 9,0

Glykovaný hemoglobin (HbA1c)     do 45                     45 - 60                      > 60
(ukazatel kompenzace diabetu za poslední 3 měsíce)

Verze k vytištění dokumentu Hlavní zásady stravování při diabetu

Verze k vytištění dokumentu Výběr potravin pro diabetickou dietu a rámcový jídelníček

Verze k vytištění dokumentu Péče o nohy diabetických pacientů