Dieta při onemocnění jater a slinivky břišní
Slinivka břišní je žláza umístěná pod žaludkem, která ústí do tenkého střeva a plní v lidském organismu dvě důležité funkce: Jednak produkuje důležité hormony INZULIN a GLUKAGON. Dále produkuje důležité TRÁVICÍ ENZYMY, které ve střevě umožňují trávení cukrů, tuků a bílkovin.
V případě, že dojde k chronickému zánětu slinivky břišní, je porušena produkce hormonů i trávicích enzymů. To vyvolává nepříjemné pocity po jídle - pocit plnosti v žaludku, plynatost, bolesti břicha, nevolnost a průjem se zvýšeným obsahem tuků ve stolici. Důsledkem nedostatku trávicích enzymů je neschopnost organismu získat živiny z potravy s následným hubnutím. Dalším důsledkem chronického onemocnění slinivky břišní může být nedostatek inzulinu - diabetes (cukrovka).
Příprava pokrmů: Vhodné je vaření, dušení a grilování bez tuku.
Zcela nevhodná je příprava pokrmů ve velkém množství tuku (fritování a smažení).
Verze pro tisk dokumentu Dieta při onemocnění jater a slinivky břišní vč. jídelníčku zde: