Žlučníková dieta


Při chronickém onemocnění žlučníku je dieta základem léčby. Vhodná je však i jako prevence tohoto onemocnění. Při žlučníkové dietě platí obecná pravidla zdravé výživy - jíst pravidelně, ideálně menší dávky po 3 hodinách. Důležité je vědět, že i hladovění žlučník podráždí.


Obecně byste se měli zaměřit na to, aby Váš jídelníček neobsahoval:

ŽÁDNÝ CHOLESTEROL a jen velmi malé množství tuků. To se týká v prvé řadě nasycených živočišných tuků, z nichž v játrech cholesterol vzniká. Nasycené tuky jsou obsaženy ve většině živočišných a mléčných výrobků. Rozhodně zapomeňte na sádlo, tučné sýry, majonézu, tatarskou omáčku, husy, kachny a jiná tučná masa. Nevhodná je též šlehačka, smetana, krémové zákusky či smetanové zmrzliny.

ŽÁDNÁ MASTNÁ JÍDLA. Jako čert kříži byste se měli vyhýbat přepálenému tuku. Místo smažení radši vařte, pečte, duste a grilujte - s minimem oleje.

ŽÁDNÁ NADÝMAVÁ JÍDLA. To znamená vyvarovat se luštěnin, zelí, kapusty a také ředkviček, okurek, česneku a cibule. Nejezte čerstvé pečivo ani kynuté těsto.

ŽÁDNÉ PIKANTNOSTI. Nepoužívejte ostrá koření a omáčky. Nepijte nápoje sycené oxidem uhličitým, alkohol, kávu. Nedoporučují se uzené ryby, sardinky, kaviár, mák, ořechy, datle a fíky, rybíz, ostružiny a maliny.


Mezi doporučené potraviny patří:

LIBOVÁ MASA - hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, vepřové a ryby

TUKY - slunečnicový či řepkový olej, olivový olej, v malém množství máslo

MLÉČNÉ VÝROBKY - nízkotučné mléko, jogurty a jogurtové nápoje se sníženým obsahem tuku, netučný tvaroh, sýry s nízkým obsahem tuku a bez pikantních příchutí.

VÝROBKY Z OBILOVIN, PŘÍLOHY - brambory, bramborová kaše, bílá rýže, těstoviny, jáhly, krupky, kroupy, ovesné vločky, chléb a pečivo z bílé mouky (ale nemělo by být čerstvé), toastový chléb, netučné sušenky bez kakaa či náplně, dětské piškoty, dietní suchary. Nedoporučuje se celozrnné pečivo.

ZELENINA, OVOCE - mrkev, celer, petržel, kedlubna, květák, ledový salát, rajčata, banány, jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, nektarinky, třešně

KOŘENÍ - petrželová nať, kopr, pažitka, bazalka, majoránka, kmín, bobkový list, červená sladká paprika.


Začnete - li držet žlučníkovou dietu, prospějete tím nejen svému žlučníku 😊. V případě chronických žlučníkových potíží je vždy důležitá individuální tolerance jednotlivých potravin.

Verze pro tisk dokumentu Žlučníková dieta zde: